Reklam

“Yanı başımızdaki Mardin yok oluyor”

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Tekke Köyü Ötedere Mahallesi’ndeki taş evler sahip çıkılmayı bekliyor. Mardin’de bulunan tarihi kerpiç evlere olan benzerliğiyle dikkat çeken taş evlerin turizme kazandırılması isteniyor.

“Yanı başımızdaki Mardin yok oluyor”
“Yanı başımızdaki Mardin yok oluyor”
Selman Güneş

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Tekke Köyü Ötedere Mahallesi’ndeki taş evler sahip çıkılmayı bekliyor. Mardin’de bulunan tarihi kerpiç evlere olan benzerliğiyle dikkat çeken taş evlerin turizme kazandırılması isteniyor.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Araştırma Görevlisi Onur Yayla, Tekke köyünde mimari doku korunmadan yapılan betonarme binalarla birlikte tarihi taş binaların yıkılmaya terk edildiğini söyledi.

Yaptığı açıklamada, Tekke’nin eski yerleşim yeri Ötedere’de mevcut yerleşimin gerçekleştiği alanın traverten kayaçlardan oluştuğunu belirten Yayla, “Bu kayaçların volkanik birimlere göre işlenmesi oldukça kolaydır. Bu yüzden etrafta genel olarak sert volkanik ve metamorfik birimlerdense insanlar traverten taşlarını işleyerek Bahçedere’nin batı yamacında sistematik bir mimari ile yerleşmişlerdir. Aynı yerleşim aslında eski Cami’nin güneyinde yer alan Kaleninbaşı olarak ifade edilen alanda da vardı. Ancak güncel olarak insanlar orada yaşadıkları için tarihi mimari dokusunu korumadan betonarme evlerle görünüşü bozmuşlardır. Ancak Bahçedere içindeki eski yerleşmeler, Gümüşhane’nin Mardin’i olma konusunda bir görsel sunum oluşturmaktadır” dedi.

“TAŞ EVLERDEN AYAKTA KALANLAR RESTORE EDİLMELİ”

Yayla, Gümüşhane’nin Mardin’i olarak adlandırılan taş evlerin Gümüşhane’nin turizm potansiyeline katkı sağlayabileceğini vurgulayarak yetkilileri göreve çağırdı. Bakımsızlıktan kullanılmayacak duruma gelen ve yıkılarak yok olmaya başlayan taş evlerin restore edilmesi gerektiğinin altını çizen Yayla, daha sonra şunları söyledi: “Gümüşhane’nin ilk yerleşim yerlerinden olan Tekke köyünde, yamaç arazide 200 yıl önce inşa edilip, dönemin kesme taş mimarisini yansıtan evler, zamanla yıkılınca kaderine terk edildi. Yaşanan göç nedeniyle belde olan Tekke’de kalan vatandaşlarımız ise karayolu kenarına betonarme binalar yapılınca kesme taştan yapılan evler kaderine terk edildi. Aslına bakıldığında Tekke Gümüşhane’nin önemli bir turizm destinasyonu olabilir. Çorçol Şelalesi, peribacaları, tarihi camisi ve Çağırgan Baba Türbesi ile birlikte bütünsel olarak düşünüldüğünde önümüze zengin bir doğal ve kültürel varlık ortaya çıkıyor. Böyle bir varlığın yok olmasına göz yumulmamalı, taş evlerin, restore edilerek koruma altına alınması ve turizme kazandırılması Gümüşhane için çok önemli bir katma değer oluşturacaktır.”

“TAŞ EVLER YIKILIP GİTMEKTEN KURTULABİLİR”

Taş evlerin restore edilerek turizme açılabileceğini söyleyen köy sakinlerinden Rüştü Soydaş ise, “Gümüşhane merkez Tekke köyümüzün terkedilen Ötedere mahallesinde bulunan taş evler iyice yıkılıp, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Gümüşhane’nin Mardin’i olan Tekke köyümüzün, tarihi dokusunun bir an önce, İl Kültür Müdürlüğü, İl Turizm Müdürlüğü ve Köy muhtarlığı iş birliği ile taş evler yok olup gitmekten kurtarılabilir. Zaten turizm açısından da fakir olan Gümüşhane’ye nefes aldıracak bir gelir kapısı açılmış olur” diye konuştu.

Haberin Kaynağı: Gümüşkent Gazetesi

Reklam