Saadet Partisi Mardin İl Başkanı Av. Vejdin Koçhan, buğday fiyatlarındaki belirsizliğe ilişkin “Çiftçinin alın teri olan buğdayını birileri ucuza almak için düğmeye basılmış anlaşılan…” dedi.
Saadet Partisi Mardin İl Başkanı Av. Vejdin Koçhan, buğday fiyatlarındaki belirsizliğe ilişkin bir açıklama yaptı. Koçhan, açıklamasında “Sahadan aldığımız bilgilere göre TMO sistemlerini kapatmış yada randevu vermiyor… Çiftçinin alın teri olan buğdayını birileri ucuza almak için düğmeye basılmış anlaşılan…” ifadelerine yer verdi.
Koçhan’ın açıklaması şu şekilde;
“Kıssadan hisse…
Ekmeklik buğday ve arpa alım fiyatı açıklananı baya zaman oldu, Fiyat açıklandığı zaman serbest piyasada makarnalık buğday 8,5 tl ye gidiyordu. Herkes 3 haneli enflasyon ortamında çiftçinin emeğinin karşılığı olan buğdayın fiyatının mevcut rakamın üzerine gideceğini öngörüyordu ama işler beklenilen gibi olmadı . Aslında iktidar seçimden önce fiyatı belirlememekle niyetini belli etmişti…
Fiyatlar açıklandı; Ekmeklik Buğday 8,25 + 1 TL = 9,25 TL -ARPA 7 + 0,5 TL = 7,5 TL – Makarnalık Buğday = 10,00 TL civarında .Geçen yılın fiyatlarına göre buğdaya %24, arpaya % 21 zam yapılmış oldu. Geçen sene primle birlikte yani 7 bin 450 liralık fiyatın dolar karşılığı 451 dolardı. Bu yıl ise 8 bin 250 liralık fiyat 23 liralık dolar kuru ile 358 dolar yapıyor. Primle birlikte 9 bin 250 liralık fiyatın dolar karşılığı ise 402 dolar…
TMO fiyatlaması bu normalde ama bu fiyatlara şuan TMO bile alım yapmıyor…
Sahadan aldığımız bilgilere göre TMO sistemlerini kapatmış yada randevu vermiyor… Çiftçinin alın teri olan buğdayını birileri ucuza almak için düğmeye basılmış anlaşılan…
Açıklanan hububat alım fiyatlarında üretim maliyetleri göz önünde bulundurulmamış, Türkiye İstatistik Kurumu’na göre 2022 yılsonu enflasyonu yüzde 64,27 olurken, Mayıs 2023 sonu itibariyle yıllık enflasyon yüzde 39,59 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 63,72 oldu. Buğdaydaki fiyat artışı yüzde 24, arpada yüzde 21 oldu. Bu artış oranları neye göre belirlendi ? Bu çiftçiler farklı ülkelerde mi yaşıyor? Maliyet ve enflasyon gerçeğine göre fiyat açıklamak nerede kaldı? İşte iktidarın 21 yıllık özeti ; halktan kopuk ve bihaberler . Zaten 21 yıllık iktidarlarında 8 Tarım bakanı göreve gelmiş olması da bu istikrarın bir göstergesi … Mevcut sistemde tek yetkili merci olması da zaten kimlerin geldiğinin bi önemi olmuyor.Bu nedenle Tarıma bakış açısı değişmezse yani üretici her alanda desteklenmezse Bakanın kim olduğunun bi önemi kalmıyor.
Temennimiz TMO’nun bölgemizde hızlı bir şekilde alımlara başlayıp mevcut fiyatı koruması, yoksa çiftçinin emekleri girdi maliyetlerini bile çıkartamayacak noktaya gelecek.”