Güneydoğu Anadolu Mısır Üreticileri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanifi Müslümoğlu, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan talebimiz gübrede yüzde 50 ve tarımsal da kullanılan elektrik enerjisi yüzde 65’i devletin destekleme kapsam alanına alınmasıdır.” dedi.
Yaklaşık bir aydır gübre fiyatlarının sürekli yükseldiğini aktaran Müslümoğlu, “Şu an için toprağa gübre atılmasını zorunlu kılan buğday ve arpa ekimlerdir ancak yaşanan bu krizin gübre arzını azaltması, çiftçinin yüksek fiyatlardan dolayı yeterli gübre alamayıp verimde büyük kayıplar yaşamasıyla gıda krizinin ortaya çıkması, bunun da 2022’de çoğu gıda ürününde azalma yaşatması bekleniyor.” dedi.
Müslümoğlu, “Şu anda hiçbir gübre fabrikası sipariş kabul etmiyor. Etsede çok yüksek fiyatlarda satışlar yapıyorlar ancak siparişler zamanında yerine getirmiyorlar Çünkü döviz kurundaki oynaklıklar nedeniyle fiyatlama değişme var. Hali hazırda üretim ve ticaretteki en büyük sorun, bir mala fiyat her gün değiştirmek Önünüzü göremiyorsunuz ve belirsizliğin kalkacağına dair bir emare de yok. Gübre girdilerindeki sürekli fiyat değişikliği gübre üreticilerinin önünü tıkar bir hal aldı. Fabrika şartları normale dönse bile gübre arzında ciddi sıkıntılar baş gösterecek” dedi.
Gübrede fiyatların düzeltme yapsa zaman, bu kez de çiftçinin mevcut alım gücünün yüksek gübre fiyatlarına yetmeyeceğine vurgu yapan Müslümoğlu, “Çiftçilikten elde edilen gelir, bu kadar yüksek fiyatlı girdileri almanıza müsaade etmiyor. Fabrika fiyatları yükselterek satışlar yapmaktadır çiftçi alamayacak. Piyasanın gerçeği bu” diye konuştu.
Müslümoğlu, şöyle dedi: “Gübrenin yokluğu ya da daha az kullanımının ise tüm tarımsal ürünlerin rekoltesini etkileyeceği, özellikle de arpa, buğday gibi hububat ürünlerinde, azalma yaşanması öngörülüyor. İyi bir fiyat politikası benimsenmediği takdirde ekiminde azalma olur ve ikinci olarak mısır da bu sıkıntılar olur. Bu öngörülerin yanı sıra, yaşanan gübre krizinin hangi ürünlerde sorunlara yol açacağını net bir şekilde görmek için ilkbahar aylarının gelmesi gerekir. Çiftçi yıllardan beri şartlar düzelir umuduyla ekmeye gayret etti ancak bunun sonuçlarını alamadı. Şimdi hem kuraklık var, yer altı sularında azalmalar mevcut, hem gübrede yaşanan sorun ortada. Tüm bunların 2022’de bazı gıda ürünlerinde azalma neden olacağı görünmektedir. Çiftçi zaten önceki yıllarda da artan girdi maliyetleri nedeniyle yeterli gübreyi alıp, atamıyordu. Daha az gübre daha az ürün demek. Azalan gıda arzı da yüksek fiyatlar olarak tüketiciye dönmesi anlamına geliyor.”
Müslümoğlu, “Girdi maliyetlerindeki ciddi artışlara rağmen ekmeye devam eden ancak hak ettiği kazancı sağlayamayan üretici ve çiftçi, tüm bu olumsuzlukların peş peşe gelmesiyle ekmekten de vazgeçmeyecektir. Ülkemizin kalkınması ve tarımın sürdürülebilmesi için üretici ve çiftçinin bu iki ana unsur gübre yüzde 50 ve tarımsala da kullanılan elektrik enerjisi %65’i devletin destekleme kapsamına alınmalıdır. Bunun için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan talebimizdir: Ülkemizin bu ekonomi kriz de en kısa zaman da çıkmasın inancım tamdır. Yeter ki aç gözlülük ve karaborsacılık yapılmasın her vatandaş sorumluluk gereği olarak her kes üstüne düşen yapmalıdır” dedi.