Reklam

Kızıltepe’de nöbetçi eczane problemi

Mardin’in en büyük ilçesi olan Kızıltepe’ye iki nöbetçi eczane yetmiyor. Eczaneler önünde uzun kuyruklar oluşuyor, eczacı ve vatandaşlar arasında sözlü tartışmalar yaşanılıyor. 2021 yılı resmi rakamlara göre Kızıltepe’nin nüfusu 263 bin 938. İlçede resmi olmayan rakamlara göre de 50 bin Suriyeli yaşıyor. Çevre ilçelerden de günü birlik ihtiyacını karşılamak için gelen kişilerin sayısını da eklediğimizde ilçenin […]

Kızıltepe’de nöbetçi eczane problemi
Kızıltepe’de nöbetçi eczane problemi
Selman Güneş

Mardin’in en büyük ilçesi olan Kızıltepe’ye iki nöbetçi eczane yetmiyor. Eczaneler önünde uzun kuyruklar oluşuyor, eczacı ve vatandaşlar arasında sözlü tartışmalar yaşanılıyor.

2021 yılı resmi rakamlara göre Kızıltepe’nin nüfusu 263 bin 938. İlçede resmi olmayan rakamlara göre de 50 bin Suriyeli yaşıyor. Çevre ilçelerden de günü birlik ihtiyacını karşılamak için gelen kişilerin sayısını da eklediğimizde ilçenin nüfusu yarım milyonu buluyor. Durum böyle olunca vatandaşa hizmet için var olan kamu kuruluşlarında ciddi aksaklıklar meydana geldiği kaçınılmaz bir gerçek. Zaman zaman Kızıltepe’de hastane acillerinde insan yoğunluğunu, PTT binalarının yetersizliğini, ATM’lerin önünde oluşan insan kalabalıklarını haberlerimize konu etmiştik.

İlçede nüfus arttıkça vatandaşın kamu hizmetlerine erişimi de haliyle güçleşiyor. Kızıltepe Devlet Hastanesi’nin artık mevcut nüfusa karşılık veremediği ve ek bir hizmet binasının mevcut hastane yerleşkesinde yapılacağı gündemdeyken şimdi de 9 günlük Kurban Bayramı tatiliyle birlikte ‘nöbetçi eczane’ problemi patlak verdi.

İlçe nüfusu fazla olmasına rağmen iki eczane ‘nöbetçi’ bırakılıyor. Hasta olan yurttaşlar, doktorun koyduğu teşhise göre eczanede hastalığına ilaç ararken resmen eziyet çekiyor. Doktorda bazen beklemediği sırayı ilaç almak için eczane önünde bekliyor. Bu da yetmezmiş gibi eczane çalışanlarından azar işitiyor. Eczaneler önünde büyük kargaşalar oluyor. İşin bu kısmı hastanın çektiği cefa. Bir de eczane çalışanlara bakacak olursak; Eczaneye gelen insan sayısı artarken haliyle eczanede bulunan ilaçlar da tükeniyor. Kalabalığa hizmet etmek için çalışan eczacılar da yorulup yıpranıyor. Ve belli bir süreden sonra iş stresi sebebiyle hastalara istem dışı davranışlar sergilenebiliyor.

Bir eczane çalışanının aktardığı bilgiye göre; çalıştığı eczanede yurttaşlar arasında ‘önce ben geldim’ tartışması yaşanılıyor. Bazen ilaç bulmakta zorlandıkları ve hatta eczane sahibinin bir yurttaşın yüzen reçete fırlattığı iddia edildi. 

Uzun lafın kısası bu problemin nöbetçi eczane sayısının artırılmasıyla çözüleceği düşüncesi ağır basıyor. Biz de bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Reklam