Reklam

Kızıltepe Ovası’nda hasat var fiyatı yok

Kızıltepe Ovası’nda hasat var fiyatı yok
Kızıltepe Ovası’nda hasat var fiyatı yok
Selman Güneş
  • Yayınlanma: 4 Haziran 2024 12:17
  • Güncellenme: 4 Haziran 2024 12:32

Sizlerin desteği ve katkılarıyla daha hızlı ve doğru haberler sunabilmek için WhatsApp haber ihbar hattımıza yaşadığınız, tanık olduğunuz olayları bize anında bildirebilirsiniz.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en verimli topraklarına sahip olan 1 milyon dekarlık Kızıltepe Ovası’nda, buğday hasadı başladı. Çiftçiler yağışlı havayla birlikte özellikle sulu tarımda dönümde650-700 kilo ürün elde ediyor. Çiftçi temsilcileri, buğdayın kilogramına 15 lira ile 16 lira arasında fiyat talebinde bulunuyorlar. TMO, geçen yıl ekmeklik buğdayın kilosun 8.25 lira, makarnalık buğdaya 9 lira ve arpayı için ise 7 lira fiyat açıklamıştı. Buğdayın kilosuna da 1 lira destek primi vermişti.

Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter,  çiftçinin emeğinin heba edilmemesini istedi. Çok acil şekilde çağrı yapan Öter, piyasada fırsatçıların türediğine dikkat çekerek, her saatin çiftçinin aleyhine işlediğini söyledi.

Öter,  “Mardin Ovamızda Hububat hasadının başladığı yoğun günlerdeyiz. Bugün yaklaşık 200 kamyonun üzerinde buğday Hububat Ticaret Merkezine gelmiş. Numunelerle beraber satışta olan buğday 500 kamyonu bulmaktadır. Alıcı son derece iştahsız, büyük firmalar fırsatçılığın ötesinde de 15 gün önce 11 bin liraya satılan makarnalık buğday fiyatı bu sabah 9 bin 750 liraya kadar düşmüş durumda. Fırsatçılık yapanlar fiyatı düşürmüş durumda. Alıcı da yok. Bir an önce Toprakö Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bu işe el atması, fiyatı açıklaması ve çiftçinin bu mağduriyetine son vermesi gerekiyor. Aksi halde böyle olursa çiftçiye hem nakliyatçılat fırsatçılık yapıyor. Şehiriçi biçerin önüne 3 kilometre giden araçlar bir hafta önce 2 bin liraya gidiyordu, bugün 6-7 bin lira çiftçilerden istiyor. Yazıktır. Herkes çiftçinin sırtına yük yüklüyor. Burada TMO fiyat açıklarsa piyasada denge oturur. Bu fırsatçılığa da çözüm bulmuş olur. TMO’nun görevi de bu değil midir? Çiftçi ile tüccar arasında dengeyi sağlamaktır. Acil, bir saat bile çiftçinin aleyhine işlemektedir. Buradan yetkililere, Tarım Bakanımıza ve TMO Genel Müdürümüze ve hükümete çağrıda bulunuyorum. Yazıktır. Görüyorsunuz, numuneler yerinde duruyor. Alıcı yok. Fiyatlar nasıl oluyor, 11 bin liradan 9 liraya düşmüş. Yazıktır, günahtır.” dedi.

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi de fiyatın bir an önce açıklanması piyasadaki istikrarsızlığı ortadan kaldıracağını söyledi. Erbeyi, “Bu yıl rekolte artı. Çiftçi umutlandı ama TMO’nun fiyatı halen açıklamaması piyasada istikrarsızlığı da beraberinde getiriyor. Hasat başlar başlamaz borçlular çiftçiyi arıyor. Çiftçi de piyasaya olan borçlarını ödemek için ürününü satmak mecburiyetinde kalıyor. Burada çiftçi ürününü değerinin altında satıyor ve mağdur oluyor. Zaten piyasaya baktığımızda yeni mahsul çıkar çıkmaz fiyatı da düştü. Toprak Mahsulleri Ofisi zaten sınırlı sayıda ürün alıyor ve bunu 35 gün sonra ödüyor. Orada da çiftçinin kaybı söz konusu. Tek temennimizi ekonomik koşullar da göz önünde bulundurularak bir fiyatın açıklanması. Aksi takdirde çiftçi yine zora girecek.” diye konuştu.

 

 

 

 

 

Reklam