Reklam
  • Ana Sayfa
  • Gündem
  • Hasat döneminde çıkan yangınlar çiftçinin geleceğini de yok ediyor

Hasat döneminde çıkan yangınlar çiftçinin geleceğini de yok ediyor

Geçtiğimiz yıl Mardin ovasında hasat döneminde 4 bin dönüm buğday ekili alanda yangın çıktığı tahmin ediliyor. Çiftçilerin bir yıllık emeği saniyeler içerisinde hem heba oluyor hem de doğada büyük tahribatlar oluşuyor. Hasat döneminde çıkan yangınlar ve anız yangınları konusunda açıklamalarda bulunan Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, çiftçileri dikkatli ve tedbirli olmaya çağırdı. Erbeyi, “Değerli vatandaşlarımız […]

Hasat döneminde çıkan yangınlar çiftçinin geleceğini de yok ediyor
Hasat döneminde çıkan yangınlar çiftçinin geleceğini de yok ediyor
Selman Güneş

Geçtiğimiz yıl Mardin ovasında hasat döneminde 4 bin dönüm buğday ekili alanda yangın çıktığı tahmin ediliyor. Çiftçilerin bir yıllık emeği saniyeler içerisinde hem heba oluyor hem de doğada büyük tahribatlar oluşuyor.

Hasat döneminde çıkan yangınlar ve anız yangınları konusunda açıklamalarda bulunan Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, çiftçileri dikkatli ve tedbirli olmaya çağırdı. Erbeyi, “Değerli vatandaşlarımız malumunuz aylardır gerek çiftçimizin gerekse bölgemizin tek geçim kaynağı buğday hasadı başlamak üzerdir. Biçim zamanı gelmiştir lütfen sigara izmaritine dikkat edelim. Çiftçilerimizden ricamız kuyuda kalan sulama yapan şahıslara uyarıda bulunsunlar.  Kuyusunda kimse yoksa ve sulama yapmıyorsa trafodan enerjiyi kesmelerini istiyoruz. Ayrıca tüm traktörlerin deposu dolu, pulluğu takılı ve hazır olmasını çiftçimizden rica ediyoruz” dedi.

Hasat sonrası toprak hazırlığını kısa sürede tamamlamak isteyen çiftçilerin en büyük hatası anız yakmak olduğunu vurgulayan Erbeyi, “Lütfen bölgede hasat bitmeden mümkünse sap saman makineleri tarlaya girmesin. Anız yakılmasın.” diye konuştu.

Belediyeye yangın uyarısı

Kızıltepe Belediyesi itfaiye ekiplerine de seslenen Erbeyi şunları söyledi: “Kızıltepe Belediye Başkanlığına ve Kızıltepe itfaiye amirliğine Bu ayda itfaiye araçlarının herhangi bir  yangında hazır olmasını rica ediyoruz. Ayrıca Ceylanpınar’dan Nusaybin’e uzanan bir sınır ve mayın sahası var, Akdoğan ve Şenyurt bölük  komutanlarımızın sorumluluk sahasında olan alanda nöbet tutan askerimizin de dikkat etmelerini talep ediyoruz. İnşallah Allah’ın izniyle sorunsuz bir hasat dönemi geçiririz.”

Hava kirliliğine de yol açan anız yangınları, ormanları da tehdit ediyor. 2019 yılında Türkiye’de çıkan 2 bin 688 yangından 184’ü anız yakmaktan kaynaklandı.

Ormana yakın yerlerde ceza artıyor

Yakılan anız, çevredeki tarla ve bahçelere de zarar veriyor. Öte yandan, anız yakanlar sıkı takipte, dönüm başına 73 lira para cezası uygulanıyor. Eğer yakında orman ve yaşam alanı varsa bu ceza 5 kat artırılıyor.

Reklam