Çok yaramaz, aşırı hareketli ve çok dikkatsiz diye nitelendirdiğiniz çocuğunuzda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olabileceğini hiç düşündünüz mü?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite günümüzde en sık karşılaştığımız nörogelişimsel bozukluklardan birisidir. Çocuklarda daha yaygın görülse de yetişkinlerde de bu davranış bozukluğu bulunabilmektedir. DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu), çocuklarda hiperaktif hareketler, dikkat dağınıklığı, odaklanamama, konsantrasyon bozukluğu ve dürtüsel davranışlar ortaya çıkaran bir durumdur. Amerikan Psikiyatri Birliği [APA] tarafından şu şekilde tanımlanmaktadır: Dikkat eksikliği veya aşırı hareketlilik/dürtüsellik belirtilerinin yedi yaştan önce başladığı, en az altı ay sürdüğü, çocuğun yaşı ve gelişim düzeyiyle uyumsuz bir biçimde devam ettiği ve belirtilerin en az iki ortamda sergilendiği ruhsal bir bozukluktur. (Amerikan Psikiyatri Birliği [APA], 1994)
1-Dikkat: İnsanın zihin gücünün herhangi nesne ya da olay üzerinde yoğunlaşmasına dikkat denir. Duyumdan bellek ve öğrenmeye kadar tüm bilişsel süreçleri etkileyen bir üst süreçtir. Dikkat sayesinde belirli uyaranların bilincine varırız ve diğerlerini bilinç alanına sokmayız. Dikkat bir çeşit esnek süzgeç gibi düşünülebilir.
2-Hiperaktivite: Hiperaktivite, olağandışı hareketlilik veya anormal derecede aktif olma durumuna denilmektedir.
3-Dürtüsellik: Dürtüsellik, kısaca kişinin davranışlarının sonucunu düşünmeden plansız bir şekilde harekete geçmesi olarak tanımlanabilir.
4-Zamanlama: hedefe hızlı ve doğru zamanda basma yetisidir.
DEHB Türleri Nelerdir?
Mental Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabı,5. baskıya (DSM-5) göre 3 tür hiperaktivite ve dikkat eksikliği türü vardır:
1) Bileşik Tip: Hem dikkat eksikliği hem de hiperaktivite belirtilerinin bir arada görüldüğü tiptir. Kombine tipte denilir.
2)Dikkatsizliğin Önde Geldiği Tip: Dikkat eksikliğinin ön planda olduğu tiptir.
3)Hiperaktivite-Dürtüselliğin Önde Geldiği Tip: Hiperaktivitenin yani aşırı hareketliliğin görüldüğü tiptir.
DEHB NEDEN OLUR?
Genetik yatkınlığın söz konusu olduğu DEHB’in nedeni hala tam olarak ortaya konamamıştır, DEHB, dopamin kimyasalının düşüklüğü ve beyin metabolizmasının beynin dikkati ve sosyal muhakemeyi kontrol eden bölgelerinde daha zayıf olması nedeniyle dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik ile karakterize nörogelişimsel bozukluklarından biridir. hiperaktivite sorununun oluşmasında; biyolojik, psikolojik, genetik ve sosyal etkenlerin katkısı olduğu düşünülmektedir. Dikkat eksikliği bulunan kişilerde ortak olarak, genetik geçiş(ebeveyn veya kardeşte bulunması), beyin hasarına neden olan travma, anne karnında ya da erken yaşlarda çeşitli çevresel risklere maruz kalma, hamilelik sürecinde alkol ile sigara kullanımı ve erken doğum gibi bulgular tespit edilmiştir. Çocukluk çağının en yaygın sorunlarından biridir ve bir tür davranış bozukluğudur. Temel faktör genetik olmasıdır.
Anne babadan alınan bazı genlerin ve bazı çevresel faktörlerin etkisiyle beyinde dikkat ve davranış kontrolünden sorumlu olan bölgelerin yapısal ve işlevsel olarak farklılığı sonucunda ortaya çıkan bir bozukluk olduğu söylenebilir.
DEHB BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hiperaktivite bozukluğu genellikle bebeklik döneminde ortaya çıkar ve ancak çocuk okula başladığında belirginleşir. Gözlemlenen semptomlar, yaş, cinsiyet ve bireysel özelliklere göre değişmekle birlikte günlük hayatı ciddi derecede etkiler. Bazı yaygın DEHB belirtileri arasında şunlar yer alır:
1-Dikkat eksikliği belirtileri:
• Dikkatin kolay dağılması
• Zihnini zorlaması gereken işlerden kaçınıp, sıkılmak
• Aktiviteden çabuk sıkılıp, farklı bir şeye yönelmek
• Unutkanlık
• Ders başarı ortalamasının altında kalmak
• Odaklanamamak
• Detaylara dikkat etmemek
• Anlatılanları dinlememek
• Talimatları uygulamamak
2-Hiperaktivite belirtileri:
• Yerinde duramazlar,
• Oturması gerektiği halde oturamazlar,
• Sessiz sakin oyun oynamakta güçlük çekerler,
• Yerli yersiz koşup tırmanırlar,
• Çok konuşurlar,
• Her zaman bir şeylerle uğraşırlar,
• Sürekli olarak el veya ayaklarını oynatmak
3-Dürtüsellik belirtileri:
• Çoğu zaman sorulan soru tamamlanmadan cevabını yapıştırırlar,
• Olaylara ya da konuşmalara müdahale edip yarıda keserler.
• Sıralarını beklemekte zorlanırlar
• Başkalarının sözünü kesmek ve düşünmeden konuşmak
• Davranışlarının sonuçlarını düşünmeden hareket etmek
• Tehlikeli durumlarda risk alma eğiliminde olmak
• İlişkilerde sıkça sorun yaşamak
DEHB Tanısı Nasıl Konur?
Teşhis için özgül tek bir test veya tahlil ne yazık ki yoktur. Çocuğun sosyal etkileşimini ve akademik başarısı etkileyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu önemli bir rahatsızlıktır. Bu sorunun teşhisi ise psikiyatrik değerlendirme, ölçüm araçları ile aileden ve öğretmenden alınan bilgilerin ışığında konulmalıdır. 4 yaşından önce çocuğun hareketleri ve mizacı sık değiştiği için sıklıkla hastalık okul çağında teşhis edilir. Bu nedenle hiperaktivite tanısı konulabilmesi için çocuğun 6 yaş ve üzerinde olması, mevcut belirtilerin 6 aydan uzun süre görülmesi gerekir.Diğer yandan ayırıcı tanıda tiroid testleri, EEG, kan incelemesi veya nörolojik inceleme bazen gereklidir.
Tanı aşamasında temel 4 soru
1- DEHB var mı?
2- DEHB’ bin alt tipi ve şiddeti nedir?
3- Eşlik eden başka bir psikiyatrik bozukluk var mı?
4- anne-babada dehb ya da başka psikiyatrik sorun var mı?
DEHB TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Tedavisi için doktor, aile ve okul arasında işbirliğine ihtiyaç vardır. kişinin gereksinimlerine göre kapsamlı ve özel bir tedavi planı oluşturulur. Tedavinin en önemli aşamasını çocuk ve ailenin bozukluk hakkında bilgilendirilmesi oluşturur. DEHB ile ilgili yanlış bilgiler ve önyargılar düzeltilip, bozukluğun belirtileri, seyri, tedavisi hakkında bilgi verilmelidir. Tedavi için altın dönem okul öncesi ve okul çağının ilk yıllarıdır. Tedavinin başarısında hekimin dışında öğretmenler ve aileye de önemli görevler düşmektedir. Bütün bozuklukların tedavisinde amaç, çocuğun yaşam kalitesini yükseltmektir ve tedavinin başarısı tek başına ilacın başarısına bağlı değildir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi için sadece psikoterapi ya da ilaç tedavisi uygulanabileceği gibi her iki yöntem beraber de uygulanabilir. Çocuğun gelişim düzeyi, yaşadığı zorluğun düzeyi, biyolojik gelişim durumu göz önünde bulundurularak uygun tedavi düzenlenir.
DEHB tedavisinde kullanılan yöntemler: Davranış değişimi, anne-baba eğitimi, aile terapisi, sosyal beceri eğitimi, akademik beceri eğitimi, bireysel psikoterapi, bilişsel davranışçı terapi gibi birçok psikososyal müdahale yöntemi vardır. PSİKOLOG RÜMEYSA BORAN