Reklam

“DEDAŞ’ın yüksek faturaları Mardin’de Mısır üretimini azalttı”

Mardin Ovası’nda mısır ekim oranı bu sene azaldı. Mısır fiyatlarının düşük olması ve sulamada kullanılan elektrik maliyetinin yüksek olması nedeniyle çiftçilerin yüzde 35’i mısır tarlalarını boş bıraktı.

“DEDAŞ’ın yüksek faturaları Mardin’de Mısır üretimini azalttı”
“DEDAŞ’ın yüksek faturaları Mardin’de Mısır üretimini azalttı”
Selman Güneş

Mardin Ovası’nda mısır ekim oranı bu sene azaldı. Mısır fiyatlarının düşük olması ve sulamada kullanılan elektrik maliyetinin yüksek olması nedeniyle çiftçilerin yüzde 35’i mısır tarlalarını boş bıraktı.

Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Şerif Öter, mısır fiyatlarının geçen yıl verilen fiyatın altına düştüğünü belirterek, “Geçen sene Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), mısır alım fiyatını 5 bin 700 lira olarak açıkladı. Kurutulmuş mısırın fiyatı şu an 5 bin 100 lira. Böyle bir şey olabilir mi? Bu durumdan dolayı ve sulamada kullanılan elektrik fiyatlarının yüksekliğinden dolayı bu sene ikinci ürün olarak ekilen mısırı birçok çiftçi ekmedi. Ülkemizin mısır üretiminin 6 milyon tonundan 2 milyon tonunu Mardin’in 4 ilçesi karşılıyordu. Bu üçte biri demek. Geçen seneye göre yüzde 30 az ekilmiş, ekenlerin bir kısmı da ektiğine pişman.” diye konuştu.

İkinci ürün olarak ekiliyor

Haziran ayında buğday ve arpa hasadını yapan Mardinli çiftçinin ikinci ürün olarak aynı tarlaya mısır ektiğini belirten Öter, bu durumun çiftçinin kazancının artması ve ekonomik gelişimi açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Mısırın ülke ekonomisi açısından da önemli bir ürün olduğuna vurgu yapan Şerif Öter, şöyle konuştu: “Mısır, nişastada, irmikte, büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanı yemi olarak da kullanılmaktadır. Eğer mısır üretimi olmazsa biz dış ülkeden almak zorunda kalacağız. Bu da dövizin dışarı gitmesi, başka ülkenin çiftçisinin kazanması, bizim çiftçinin kaybetmesi demek.”

GAP tamamlansın

Elektrik faturalarının çok yüksek olmasına da değinen Öter şöyle devam etti: “Bu sene elektrik şirketi DEDAŞ, 15 Haziran’a kadar çiftçiden alacağını istedi. Çiftçi büyük meblağ olan borcunu ödeyemedi. Mardinli çiftçinin sulamada kullandığı su yerin 500-600 metre derinliğinden çıkıyor, bu da maliyeti daha da artırıyor. Her sene beklenen 2 milyon ton civarı mısır üretimi bu sene yüzde 30 az olacak. Bu yıl 1 milyon ile 1 milyon 300 bin ton arasında rekolte bekleniyor. 2018’den beri hükümet tedbir aldı. Ülkenin ihtiyacı olduğu için ikinci ürün mısırın ihracatını yasakladı. Önce ithalat sonra ihracat diye bir uygulama getirildi. Bu yerinde bir uygulamadır fakat bu sene ülkeye yetecek kadar mısır var. Şu anda mısır ihracatı olmadığı için fiyat düşük, çiftçi zarar ediyor, mısır ekiminden kaçıyor. Hükümet bir an önce çiftçiyi üretimden soğutacak, çiftçiye zarar ettiren tüm uygulamalardan vazgeçmeli ve bir an önce GAP göletine su bırakılmalı. GAP’ın faaliyete geçmesiyle hem yeraltı suları yükselecek hem de çiftçi refaha erecek.”

‘Çiftçi yüksek faturaları ödeyemez’

Mardin Artuklu Ziraat odası Başkanı Bereket Akan da mısır ekiminin azalma nedeninin elektrik maliyeti ve DEDAŞ’la yaşanan sorunlar olduğunu belirtti.

Bereket, “Elektrikli sulamanın dışında başka bir yöntem yok burada. DEDAŞ’la yaşanan sorunlardan çiftçi bıktı, ödeyemeyeceği faturalar kesiliyor. Şu anda taziye için Artuklu ilçesine bağlı Yaylık köyündeyiz, 4-5 saattir elektrikler kesik. DEDAŞ çiftçiyi borç ödemiyor diye suçluyor. Normal bir fatura çıkarılmazsa, fahiş faturalar çıkarılırsa çiftçi nasıl ödesin? Makul fatura çıkarıldığında yüzde 70-80’i öder. GAP’ın durumu da belli değil.” dedi.

Reklam