Bereketli Kış, Mardin’de Çiftçiye Umut Oldu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli tarım merkezleri arasında yer alan Mardin, Diyarbakır ve Batman’da Aralık ve Ocak aylarında etkili olan kar ve yağmur yağışları, tarımsal üretim açısından umut verici bir tablo ortaya koydu. Geçtiğimiz yıla kıyasla daha düzenli ve yoğun gerçekleşen yağışlar, bölgede bereketli bir kış mevsiminin yaşandığını gösteriyor.

Bereketli Kış, Mardin’de Çiftçiye Umut Oldu
Selman Güneş
Yayınlanma

13:40 - 28 Ocak 2026

Güncelleme

13:40 - 28 Ocak 2026

Okuma Süresi

2 dakika

Türkiye’nin ekilebilir tarım alanları bakımından stratejik öneme sahip Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, geçtiğimiz üretim sezonunda beklenen yağışların düşmemesi nedeniyle verim kayıpları yaşanmıştı. Bu sezon da yağış azlığı nedeniyle kuraklık endişesi taşıyan çiftçiler, son haftalarda etkisini artıran kar ve yağmur yağışlarıyla rahat bir nefes aldı.

Özellikle hububat ekili alanlar için büyük önem taşıyan kar yağışı, ürünlere adeta can suyu oldu. Uzmanlar, toprağı örten karın hem nem dengesini koruduğunu hem de topraktaki bazı zararlı ve hastalıkların azalmasına katkı sağladığını belirtiyor. Bu durumun, sezon sonunda rekolte artışına olumlu yansıması bekleniyor.

Mardin’de çiftçiler, Ocak ayının büyük bölümünde kar ve yağmur yağışının etkili geçtiğini, bunun da hem toprağı hem de yeraltı su kaynaklarını beslediğini ifade ediyor. Yeraltı su rezervlerinin dolmaya başlaması, yaz aylarında yaşanabilecek su sıkıntısının da bir ölçüde önüne geçilmesi açısından önem taşıyor.

Bölgede etkili olan yağışların, tarımsal üretimde verim artışı sağlaması ve çiftçinin yüzünü güldürmesi beklenirken, üreticiler yağışların önümüzdeki aylarda da mevsim normallerinde devam etmesini umut ediyor.


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir