TÜRKYED Mardin İl Başkanı Çeçen: “Mardin Ovası’nın Sulama Suyu Eksik Veriliyor”

Tarımsal Üretim ve Küçükbaş Yetiştiricileri Derneği (TÜRKYED) Mardin İl Başkanı Orhan Çeçen, GAP kapsamında Mardin Ovası’na verilmesi gereken sulama suyunun eksik bırakıldığı ve bir bölümünün farklı hatlara aktarıldığı iddiasında bulundu.

TÜRKYED Mardin İl Başkanı Çeçen: “Mardin Ovası’nın Sulama Suyu Eksik Veriliyor”
Selman Güneş
Yayınlanma

13:24 - 20 Temmuz 2026

Güncelleme

13:24 - 20 Temmuz 2026

Okuma Süresi

2 dakika

Çeçen, yaptığı yazılı açıklamada, Atatürk Barajı’ndan Mardin Ana Kanalı’na resmi planlamaya göre saniyede 204 metreküp su verilmesi gerektiğini, ancak Mardin Ana Kanalı’na yaklaşık 150 metreküp su ulaştığını öne sürdü.

Mardin Ana Kanalı’na ulaşan suyun bir kısmının farklı sulama alanları ve hatlara yönlendirildiğini iddia eden Çeçen, bu durumun Mardin Ovası’ndaki tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirtti.

Çeçen, söz konusu durum nedeniyle Kızıltepe bölgesinde sulama projesi kapsamında yer alan yaklaşık 29 bin 729 hektarlık alanın tamamının sulanamayabileceğini savunarak, “Bu durum, binlerce çiftçimizin mağdur olmasına ve 35 mahalle ile köyün tarımsal üretimden uzaklaşmasına neden olabilir.” ifadelerini kullandı.

Mardin’de uzun yıllardır sulama yatırımlarının tamamlanmasını bekleyen üreticilerin endişeli olduğunu kaydeden Çeçen, yetkililerin konuya ilişkin inceleme yapmasını ve su tahsislerinin yeniden değerlendirilmesini talep etti.

Çeçen, açıklamasında, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile ilgili iddiaların araştırılması gerektiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da çağrıda bulundu.

TÜRKYED olarak konunun takipçisi olacaklarını ifade eden Çeçen, “Mardin halkının ve üreticilerimizin suya erişiminin sağlanması için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Çeçen’in açıklamasında yer alan iddialara ilişkin DSİ yetkililerinden henüz bir açıklama yapılmadı.


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir