Reklam

Mardin İli Coğrafi İşaretli Ürünlerin Denetleme Süreci Başladı

Mardin İli Coğrafi İşaretli Ürünlerin Denetleme Süreci Başladı
Mardin İli Coğrafi İşaretli Ürünlerin Denetleme Süreci Başladı
Selman Güneş
  • Yayınlanma: 15 Ağustos 2024 08:49

Sizlerin desteği ve katkılarıyla daha hızlı ve doğru haberler sunabilmek için WhatsApp haber ihbar hattımıza yaşadığınız, tanık olduğunuz olayları bize anında bildirebilirsiniz.

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin yoğun çabalarıyla, kentin meşhur yöresel lezzetleri olan Alluciye, Firkiye, Irok, Harire, Kebabı ve İncasiye, coğrafi işaret tescili alarak koruma altına alındı.

Bu önemli gelişmeyle birlikte, ürünlerin kalitesi ve orijinalliği için kapsamlı bir denetim süreci başlatıldı. MAÜ Türk Patent Bilgi ve Doküman Birimi ve Turizm Fakültesi işbirliğinde Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan altı yöresel ürünün coğrafi işaret tescil süreçleri tamamlanmıştır.

MAÜ Turizm Fakültesi bünyesinde 2022 yılında uygulanan ve GAP Bölge İdaresi Başkanlığınca finanse edilen “Kadim Mardin Yemekleri Sahne Alıyor Artık Sıra Bizde “projesi çıktıları olarak başvurusu yapılan Mardin Alluciye, Mardin Firkiye, Mardin Irok, Mardin Harire, Mardin Kebabı ve Mardin İncasiye coğrafi işaret (mahreç) tescili almıştır. Tescil ilanını takiben ürünlerin denetlemeleri yapılarak TÜRKPATENT ve Marka Kurumuna raporlarının iletilmesi gerekmektedir.

Bu sebeple Mardin Artuklu Üniversitesi Türk Patent Bilgi ve Doküman Birimince denetleme komisyonları kurulmuştur. Turizm Fakültemiz, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası ve Mardin İl tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından oluşturulan 6 kişilik denetleme kurulunca denetlemeler yapılmaya başlanmıştır. Mardin Alluciye, Firkiye ve Irok denetlemesinde ilgili ürünlerin üretiminden satışına kadar süreçte yer alan tüm işletmeler denetlemeye tabi tutulacaktır.

Bu sebeple 13.08.2024 Salı günü Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Reşit Yıldız başkanlığında komisyon üyeleri toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda denetlemelerle ilgili süreçte dikkat edilmesi gereken hususlar MAÜ Türk Patent Bilgi ve Doküman Birimi Müdürü Öğr. Gör. Hanife Yeşilyurt tarafından katılımcılarla paylaşıldı. “MAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Reşit Yıldız, yaptığı açıklamada, coğrafi işaretlerin Mardin’in ekonomisine ve turizmine önemli katkılar sağlayacağını, aynı zamanda yöresel lezzetlerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağını belirtti.” Özellikle kırsal kalkınmada ciddi destekler sağlayan coğrafi işaret tescilleri, şehrin kalkınmasında tanınırlığının artmasında ve geleneksel ürünlerin sonraki nesillere aktarılmasında önemli rol oynamaktadırlar.

Ürünlerin tescile konu olan standartlarda ve bileşenlerle üretilmesi ve coğrafi işaret (mahreç) amblem kullanılmasının gerekliliği konusunda işletmelerin denetlemeler ziyaret edilerek bilgi aktarımı yapılacaktır. Mardin Alluciye, Firkiye ve Irok denetlemelerinde MAÜ TÜRKPATENT Birimimi Müdürü Öğr. Gör. Hanife Yeşilyurt Turizm Fakültesi Öğr. Gör. Mustafa TUNİK, Mardin Ticaret İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Abuzar Barmanbay, Mehmet Latif İnanç ve Mardin Ticaret ve Sanayi Odasından ise Muharrem Kara ve İsmail Doğan görev alacaktır.

Reklam