Hamit Karadeniz, 3 mart 1984 yılında, Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Taşlıca (Gûndê Xarapkort) mahallesi’nde, tek yumurta ikizi olan kardeşi Necmeddin ile dünyaya gelmiştir. Evli ve 5 çocuk babası Karadeniz, doğduğu köy’de yaşamını sürdürmektedir.
Baravi asıllı olup Tat aşiretine mensup olan Hamit Karadeniz, ana dilinin Arapça, aslen Tat aşiretine mensup olduğunu söyledi.
Ailenin geçim şartları ve ekonomik koşulları nedeniyle ilk okuldan mezun olduktan sonra aile yanında çiftçilik, hayvancılık ve çeşitli zamanlarda batı illerinde inşaat ve demircilik işleri ile uğraşmış, ailesine bu yönden katkı sağlamıştır.
Müzik ile tanışmasının her Mezopotamya’lı aile gibi dengbéji, kürtçe klamlar ile olduğunu söyleyen Karadeniz, “Müziğe Flüt ile başladım. Yaşam mücadelesi içinde çok kültürlü, hayatın verdiği zenginlikle müziğe bakış açım olgunlaşmış.” dedi.
Maddi şartların, özellikle 2000’li yılların ekonomik kriz döneminde, ilk sazını 100 milyona aldığını söyleyen Karadeniz, “Bu para o dönem için çok para demekti. Bir bayram arifesinde o gün benim için bayramdı. Ablam 2 hafta sonra kırmıştı, o ayrı bir dramdı. Bende o saza olan aşkı bitiremezdi, çünkü bir defasında flütümü kırdıkları zaman evin, dededen kalma çiftesini bilenler vardır. Tek lüle uzun demirini kesip flüt yapmıştım. Tabi babamın korkusundan eve gelemediğim bir kaç günü saymazsak kötü bir flüt de sayılmazdı. O zamanlar içinde öyle aklıma yer edinmiş. Sanat biraz da insanın içinden gelir. Sen o içindekini dizginleyemiyorsun. Ben sanatçı olunmaz sanatçı doğulur sözüne inanırım. Saza olan ilgimi bilen halamın çocukları vardı. Babam Diyarbakır’a ablasını ziyarete gittiği vakit hediye olarak göndermişlerdi. Kocaman uzun sap sazım hala aklımda, onu da komşumuz kavgasında baba oğulun kafasında kırmıştı.” açıklamasını yaptı.
Sazla beraber köyde bağlama çalan Hozan Hamit, gelişiminde önemli desteği olan Mesut Özçelik ve Ferit Zengin dostlarından öğrendiği nota ve dersler ile başladığını söyledi.
Karadeniz,”Profesyonel bir ses ve müzik eğitimi almadım, flüt ve piyano çalabiliyorum, ama şimdi sazım sürekli aracımda sadece sazla bağlama ile halkın kabul ettiği bir sanatçı olmayı istiyorum.” diyen Hozan Hamit, sözlerine bu şekilde devam etti. “Profesyonel bir mesleğim haline getirme amacım yok. Ünlü olmak gibi bir tasam yok. 36 yaşında beste yazan beste okuyan bir şoförüm. Bazı besteleri hayatımdan bazılarını duygularımdan bazısını da arkadaşlarımın desteği ile,özellikle müziğe ilgi gösteren başta Şemsettin Ertaş, Mehmet Özçelik, ve Hasan Yaşar’a teşekkür ediyorum. Bunların vesilesi ile insanlar “Welate Xurbeté” parçası ile tanıdı beni.” diye konuştu.
Halktan gelen ilgi ve sevginin kendisini mutlu ettiğini belirten Karadeniz, “Kitle geniş olunca da buna karşılık fiziken imkanım az oluyor. Günde 100 mesaja, telefona cevap vermem kolay olmuyor. Tahminimce beni anladıklarını ya da benimde işçi ve çalışan bir insan olduğum için buna cevap vermekte yetersiz kaldığımı anlarlar ve gönül koymazlar diye umuyorum.” şeklinde konuştu.
Kendisi ile tek yumurta ikizi olan kardeşi Necmeddin’in, halkın kendisine benzetmesinden problem yaşadığını belirten Karadeniz şunları söyledi: “Tek yumurta ikizimi gören selam veriyor. “Gördüğün halde neden bizi tanımıyor gibisin?” diye gönül koyanlar var. Arkadaşlarım doğal olarak kardeşimi ben sanıyor. Kardeşimde, “hayır, kardeşiyim, sizi tanıyamadım” demesi de bazen inandırıcı gelmiyor. O vakit kimliğini çıkarıp gösterdiğini, çoğu zaman artık bunu yaptığını söylüyor.”
Profesyonel alanlardan teklif aldın mı?
“Profesyonel pek çok yerden teklif aldım. Özellikle “Welaté Xurbeté” parçası sonrası pek çok müzik şirketi ve prodüksiyon müzik çalışmaları için şahsi olarak aramaları, teklifleri oldu, projelerini sundular. Bu konuda hepsine ilgileri için teşekkür ederek reddettim. Dijital platformlarda kendim paylaştığım “Ez Rewime Lé yare” ve “Li Welaté Xurbete Penaber” isminde iki albümüm var. Profesyonel adım için ilerde ne olur bilemem ama halkın ve müziğin bende bir etkisi şu; her şey severek güzelleşir.”
Yeni besteleriniz ne zaman çıkacak?
“Yeni bestelerimizi çalışma koşulları nedeniyle Ocak ayında halkımızın takdirine çıkarmayı hedefliyoruz. Şu ana kadar 55 beste paylaştığımız oldu. Bundan sonra’da 50 beste paylaşarak müziğe, üreterek katkı sağlamayı düşünüyoruz.”
Mesleğiniz nedir?
Şoför olarak çalıştığını kaydeden Karadeniz, sözlerine şunları ekledi. “Şu an halen şöför olarak çalışıyorum. Yaptığım işin sevgimde güzelliği var. Müziğe ve çalışmaya devam edeceğim.”
Sizi sevenlere ne mesaj vermek istersiniz?
Sevenlerine, toplum için iyi birey olmalı sözlerini söyleyen Karadeniz, sözlerine şunları ekleyerek tamamladı:
“Topluma ve insanlara iyi birer sanatçı olmak kadar iyi bir insan olmayı, tavsiyem nacizane topluma aileye ve çevremize kültürümüzü korumalı, özellikle Kürt, Arap, Türk, Süryani ve diğer tüm kültürlerin güzel yönleriyle dini, dili ve her bir güzelliği ile örnek olan Mardin şehrimizdeki zenginliğe koruyarak sahip çıkmalıyız.”