Reklam

Buka Barane Mardin Somut Olmayan Kültürel Miras İl Envanterine kazandırıldı

Buka Barane Mardin Somut Olmayan Kültürel Miras İl Envanterine kazandırıldı
Buka Barane Mardin Somut Olmayan Kültürel Miras İl Envanterine kazandırıldı
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 23 Kasım 2024 13:51
  • Güncellenme: 23 Kasım 2024 20:38

Sizlerin desteği ve katkılarıyla daha hızlı ve doğru haberler sunabilmek için WhatsApp haber ihbar hattımıza yaşadığınız, tanık olduğunuz olayları bize anında bildirebilirsiniz.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Mardin’de önemli yere sahip; *Semercilik, Bakırcılık, Leyli Gecesi, Buka Barane (Yağmurun Gelini) ve Geleneksel Dövme (Dek, Dak)* gelenekleri Bakanlığımız, 2024 Yılı değerlendirme kurulunca değerlendirilerek Mardin Somut Olmayan Kültürel Miras İl Envanterine kazandırıldığını duyurdu.

 

Somut Olmayan Kültürel Miras Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “özlü anlatımlar, sözlü gelenekler, gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, ritüel ve festivaller, halk bilgisi, evren ve doğa ile ilgili uygulamalar, el sanatları geleneği gibi kültürel ürünleri ve üretim süreçlerini ifade eden kavramlar” olarak tanımlanmıştır. Somut olmayan kültürel miras konusunda ziyadesiyle zengin olan şehrimizde sahip olduğumuzu zenginliği tespit etmek adına Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğünün Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları kapsamında, İl Müdürlüğümüzce 2022 yılında Somut Olmayan Kültürel Miras Tespit Kurulu oluşturulmuştur.
Müdürlüğümüz başkanlığında Mardin Artuklu Üniversitesi Öğr. Üyesi  Doç. Dr. Hatice Kübra UYGUR (Üye), Eski Artuklu İlçe Halk Eğitim Müdürü Ufuk ÇETE (Üye), Mardin Sinema Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Sait TUNÇ (Üye), Müze Müdürlüğü personeli Arkeolog Mehmet ŞAN (Üye) ve Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Sercan TAŞÇI’dan (Üye)  oluşan kurulun çalışmaları sonucu Mardin’de önemli yere sahip; *Semercilik, Bakırcılık, Leyli Gecesi, Buka Barane (Yağmurun Gelini) ve Geleneksel Dövme (Dek, Dak)* gelenekleri Bakanlığımız, 2024 Yılı değerlendirme kurulunca değerlendirilerek *Mardin Somut Olmayan Kültürel Miras İl Envanterine kazandırılmıştır.*

Mardin’in geleneklerinin yaşatılması ve sürdürülmesi açısından envantere daha fazla gelenek kazandırılması da kurulun amaçları arasında yer almaktadır.
Somut olmayan kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarmak adına son derece önemsediğimiz bu çalışmada emeği geçen tüm paydaşlarımıza katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Reklam